ARGENTINSKÝ MALBEC

Některá vína si vydobyla postavení ikony: vzorové vlajkové lodi mezi nápoji, jež hrdě zastupují svou oblasti či zemi původu v mezinárodním měřítku. V Evropě je takových hvězd několik. Burgundské, šampaňské, portské či chianti jsou jména dobře známá odborníkům i laikům. Situace je úplně jiná v takzvaném Novém světě, kde je historie pěstování a výroby vína mnohem kratší. Vinařské tradice do těchto zemí vyvezli Evropané, kteří si s sebou přinesli znalosti a zkušenosti získané na starém kontinentu. Trvalo dlouho, než byly objeveny místní odrůdy, jež se nakonec staly tak oblíbenými, že jsou z nich dnes nové ikony.

Argentinské vášně

Jaké asociace ve vás vyvolává slovo Argentina? Někdo říká papež František, jiní zmíní tango, fotbal a samozřejmě Buenos Aires – životem pulzující a moderní třímilionovou metropoli. A nezapomínejme na zdejší slavnou kuchyni! Argentinci spořádají obrovské množství hovězího, které se považuje za jedno z nejlepších na světě. A chutná ještě lépe, když se k němu podává zdejší červené víno! Pokud jde o spotřebu vína, je Argentina první mezi zeměmi Jižní Ameriky. Je pátým největším výrobcem vín na světě a ve svém světadílu vede. Za nejvýznamnější místní výrobek se považuje červené víno zvané malbec.

Temná historie

Malbec je stará francouzská odrůda tmavých hroznů, dnes pěstovaná jen vzácně. V 19. století tato odrůda převládala na vinicích slavné oblasti Bordeaux. Dnes se v Bordeaux používá jen jako drobný doplněk do směsi. Jeho poslední baštou zůstává městečko Cahors v jihozápadní Francii. Toto překrásné město na řece Lot leží mimo hlavní cesty mezi Bordeaux a Toulouse. Dnes si jen těžko představíme, že před několika stoletími bylo centrem vinařství. Za svou slávu vděčí černému vínu Cahors. Toto víno se vyrábělo, a dodnes vyrábí přesně z odrůdy malbec, které se však ve Francii říká côt nebo auxerrois. Vína z Cahors se vyznačují nejen inkoustově temnou barvou, ale také plnou strukturou, suchostí a silnými tříslovinami. Proto se také francouzský côt často porovnává s argentinským vínem malbec, které však často ve srovnání vyhrává.

Smyslné jako tango

Naštěstí celé tři čtvrtiny světové sklizně odrůdy malbec pocházejí z Argentiny. Svou roli v tom sehrál argentinský prezident Domingo Faustino Sarmiento, který chytře podporoval rozvoj argentinského vinařství. Posloužil mu přitom francouzský botanik Michel Pouget, který odrůdu malbec dovezl na andské vinice, a to pravděpodobně 17. dubna 1853. Na památku této události byl v Argentině nedávno zaveden svátek zvaný Světový den odrůdy Malbec. Malbec si rozhodně vlastní svátek zaslouží: nejenže na vinohradech v provincii Mendoza obklopených zasněženými vrcholky And vypadá nádherně, ale má též vynikající výsledky: vína s lehkými a pikantními tříslovinami, jasnou ovocnou chutí, plným tělem a překrásnými barvami. Za nejskvělejší se považují hrozny rostoucí na vinohradech v nadmořské výšce od 1 000 do 1 500 metrů v podoblastech Valle de Uco a Luján de Cuyo. Hrozny jsou zde vystaveny vysokým výkyvům denních teplot, takže sice plně dozrávají, ale zároveň si zachovávají dokonalou hodnotu kyselosti. Malbec se vyznačuje aromaty třešní, švestek a lesních plodů. A poznámka na okraj z prestižního časopisu Decanter: nejlepší letošní argentinské víno je Vinos de la Luz Iluminado Malbec 2015.

Marcin Zatorski