Bordeaux, aneb co prozradí jméno?

Nejvýznamnější vinařská oblast Francie (či dokonce celého světa) je předmětem nesčetných studií, analýz a popisů. Bordeaux nelze jednoduše vystihnout žádným přesným a stručným popisem, protože se snadno ztratíme v záplavě informací a často nepřesných údajů, které se za ta léta nashromáždily. Zaměřme se na samotné jméno této oblasti, protože vyvolává řadu dobrých i zlých asociací.

Vinařské hlavní město světa

Bordeaux je velké a krásné město s úžasnou architekturou. Zdejší impozantní budovy vystavěné ze světlého kamene svědčí o slavné minulosti města, jež svou moc a bohatství získalo z obchodu s vínem. Kromě kvality zdejších vín, vysoce ceněných anglickými obchodníky, umožnila rozvoj a rozkvět města Bordeaux jeho strategická poloha, tedy blízkost ústí velké řeky do Atlantského oceánu. Město bylo významným přístavem na řece Gironde, z něhož do celého světa vyplouvaly velké lodě naložené slavnými klarety, protože angličtí obchodníci si vína z Bordeaux velice cenili. Víno se samozřejmě nevyrábí přímo ve městě, ale v jeho okolí. Velká a rozmanitá vinařská oblast Bordeaux je domovem četných vinohradů, jež mají celkovou rozlohu přes 120 000 hektarů.

Vyberte si

Široké ústí zvané Gironde, stejně jako řeky Garonne a Dordogne, jež se do něho vlévají, přirozeně dělí oblast Bordeaux do několika menších podoblastí. Za zapamatování stojí, že nejpozoruhodnější červená vína, robustní a s plným tělem, pocházejí z oblasti Médoc na levém břehu. Stejně pozoruhodná, ale lehčí a ovocnější červené pochází z pravého břehu, z okolí historického města St. Emilion. Podoblast Graves na jihu je domovem legendárních Sauternes: nejlepších bílých vín, sladkých i suchých. Kromě těchto elitních vín jsou tu i další zajímavé podoblasti, kde se dělají vína, která stojí za to koupit. Celkem si můžete vybírat s téměř 60 označení od více než 7 000 výrobců. Většina z nich si hrdě říká château, i když vinařství jsou často spíše pouhé usedlosti nebo skromná venkovská sídla než zámky. Nezapomínejme na růžová a perlivá vína. Ty však v oblasti Bordeaux stojí poněkud níže než červená a bílá.

Nekupujte Bordeaux v Bordeaux, čili jak zkazit nejlepší značku světa

Problém je, že nejsrozumitelnější ze všech označení a názvů podoblastí je přímo Bordeaux. Pod touto značkou se však prodávají jedna z nejhorších vín. Pocházejí z vinohradů nevalné jakosti mezi řekami Garonne a Dordogne. Jestli název AOC Bordeaux označuje vůbec nějakou kvalitu, pak to jsou spíše méně oblíbená bílá vína. Tuto vinětu má bohužel více než polovina všech vín pocházejících z této oblasti. Jsou to levná vína průměrné kvality a většinou se prodávají v samoobsluhách.

Nejenže nepřispívají budování dobré pověsti, ale dokonce poškozují prestiž značky Bordeaux. Označení „jednoduché Bordeaux“ je jich mnoho let příliš jednoduché a škodlivé pro tuto vynikající světovou značku. Teprve v roce 2006, tedy docela nedávno, s přihlédnutím k mnoha stoletím slávy a věhlasu vín z Bordeaux, byla pro jednodušší regionální vína vytvořena kategorie Vin de Pays de l’Atlantique (IGP Atlantique). Platí pro vína pocházející nejen z oblasti Bordeaux v departementu Gironde, ale z mnohem širší oblasti jihozápadní Francie.

Marcin Zatorski