Šťastný život podle Skandinávců

Lidé vždy hledali prostředky k dosažení štěstí a harmonie. Časem jsme začali rozlišovat mezi jednotlivými znaky štěstí a způsoby jejich dosahování. Odtud vzešly různé životní styly a posléze trendy.

Tvrdí o sobě, že jsou hotovými recepty na štěstí. Nic nemůže být jednodušší: na internetu si prostě najdeme univerzální řešení, jež nám umožní změnit život a začít si ho skutečně užívat. Zajímavé je, že tyto filozofie lze nejen zjednodušit na soubory několika rad, ale zároveň i identifikovat s konkrétními zeměmi a jejich kulturou. Koneckonců jsme už všichni jistě slyšeli o italském „dolce vita“ nebo francouzském „joie de vivre“. Kde dnes hledáme inspiraci a návody ke štěstí? Je zajímavé, že v posledních několika desetiletích se naše představa o dokonalém životě posunula z jižní Evropy mnohem dále na sever. V posledních letech udává trendy a standardy životního stylu, napodobované po celém světě, Skandinávie. Hygge, lagom, fika, friluftsliv -co tyhle pojmy znamenají a k jakým změnám v každodenním životě by nás měly inspirovat? Tady naleznete vše, co potřebujete vědět.

Hygge z Dánska

Filozofie hygge dobyla svět v roce 2016. Stala se natolik oblíbenou, že se toto slovo dnes používá nejen jako podstatné jméno, ale i přídavné jméno či dokonce sloveso. Svět hygge je však mnohem víc: existuje velké množství svépomocných knih a vymožeností, jež nás nabádají žít v souladu se zásadami této dánské filozofie. Co přesně to znamená? Slovo hygge znamená pohodlí a útulnost, které při správné realizaci umožňují dosáhnout stavu vnitřní rovnováhy, pocitu bezpečí a štěstí. Je to stav blaha zakoušený jak o samotě, tak i ve společnosti ostatních. Pocit štěstí se spojuje s konkrétní náladou: skládá se z příjemných okamžiků, které si nesmíme odpírat. Ačkoli tato filozofie stojí v ostrém protikladu ke spotřební společnosti, naprosto nezavrhuje krásné předměty. Naslouchejte si: pokud máte chuť na šálek horkého čaje nebo na čokoládový dortík v kavárně, nebo se prostě schoulení pod dekou chcete ponořit do knížky, udělejte to!

Hygge je inspirací pro značku Vestfrost, jež zůstává silně napojená na své dánské kořeny. A co má výrobce chladniček společného s hygge? Filozofii štěstí! Firma Vestfrost ve své kolekci retro spotřebitelům nabízí řadu kombinovaných chladniček v odvážných, plných barvách, jež každému domovu dodají barevnou jiskru. Chladnička má klasický design, nápadné detaily a moderní chladicí technologii. Kombinací těchto prvků vzniká něco mnohem více, než jen spotřebič ke skladování potravin. Chladnička Vestfrost dodá charakter nejen kuchyni, ale celému domu.

Friluftsliv z Norska

Toto slovo prostě znamená trávení času venku. Že to není nic originálního? Možná ne, ale zkuste to a zažijte to množství výhod konceptu friluftsliv. Norové si od batolecího věku zvykají žít s přírodou a být její součástí. Tento přístup má kladné účinky nejen na tělesné, ale i na duševní zdraví. Podle jedné studie, jejíž výsledky byly představeny v časopise Psychology Today, jsou ti, kdo dokážou porozumět svému prostředí a být s ním spojení, v mnohem lepším psychickém stavu než ti, kdo se zaměřují pouze na své vnitřní já. Trávení času venku pomáhá snižovat stres, umožňuje skutečný odpočinek a odpojení od neúprosného tempa každodenního života. Podle principů friluftsliv je nutno vypnout si telefon a další elektronická zařízení, aby člověk mohl naslouchat sám sobě a přírodě kolem sebe. Zní to zajímavě? Tak proč to nezkusit? Léto a podzim je ideální doba na trávení času venku.

Lagom a fika ze Švédska

Slovo lagom znamená jednoduše „ani moc, ani málo, tak akorát“. Toto přídavné jméno je kupodivu univerzální – může popisovat výzdobu interiéru a oděvy, ale též stravování a spotřebu. Znamená neustálé usilování o rovnováhu a harmonii. Ve filozofii lagom se všechno učíme malými krůčky a snahou o vytvoření dokonalého „tady a teď“. Měla by se rovněž uchovávat rovnováha mezi prací a soukromým životem. Tomuto stavu rovnováhy napomáhá fika, patnáctiminutová přestávka na kávu a malou svačinu dopoledne a odpoledne. Zní to možná banálně, ale to bychom byli na omylu: fika neznamená hodit do sebe hrnek kafe před automatem. Tato krátká přestávka se dělá proto, aby člověk vypnul v práci, popovídal si s kolegy, vyměnil si myšlenky a názory. Kromě toho tyto krátké přestávky přinášejí měřitelné výhody i firmám, protože odpočatí zaměstnanci efektivněji pracují. A jestli potřebujete víc než dvě přestávky, nenechte se ničím odradit! Podle filozofie lagom bychom namísto spěchu měli při výkonu každodenních úkolů a povinností zůstávat v klidu a uvolnění.


Powiązane produkty

Wolnostojąca
Czerwona chłodziarko-zamrażarka

VR-FB373-2E0RD

Wolnostojąca
Czerwona chłodziarko-zamrażarka

VR-FB373-2E0BU

Wolnostojąca
Pomarańczowa chłodziarko-zamrażarka

VR-FB373-2E0OR

Wolnostojąca
Beżowa chłodziarko-zamrażarka

VR-FB373-2E0BG


Wolnostojąca
Bordowa chłodziarko-zamrażarka

VR-FB373-2E0BR