Jak nejlépe uchovávat víno?

Bílá vína se v mnoha polských restauracích a domovech podávají příliš studená a červená příliš teplá. Zatímco první se ve sklenici rychle ohřeje a dosáhne správné teploty, v druhém případě se problém sám nevyřeší! Příliš teplé červené víno ztrácí svěžest a aroma a v jeho chuti převládne alkohol. Spousta lidí neví, že i červená vína by se před podáváním měla vychladit – samozřejmě ne tolik, jako bílá, ale je důležité na to pamatovat. Za tento stav pravděpodobně nese odpovědnost rozšířené klišé, že víno, především červené, by se mělo podávat při… pokojové teplotě! Větší omyl ani není možný.

Pokojová teplota

Tento výraz pochází z dob před ústředním topením, kdy teplota uvnitř domů nepřesahovala 15 °C. Pro víno je možná ideální, pro člověka však méně pohodlná a v takových podmínkách dnes nikdo nežije. Teplota ve většině domácností je po celý rok přes 20 °C, což znamená, že červené víno musíme před podáváním chladit. Otázka ovšem je, jak na to. Ukazuje se, že nejprostší řešení – dát láhev do chladničky – není to nejlepší. Aby se víno správně vychladilo, nesměl by být prostor v chladničce tak omezený a hlavně by neměl být tak chladný. Čím více se učíme oceňovat víno a užívat si jeho ochutnávání, tím více pozornosti věnujeme detailům, jež mají vliv na jeho kvalitu. Když saháme po „ušlechtilejších“ lahvích, měli bychom se ujistit, že víno podáváme nejen při správné teplotě, ale i do kvalitního skla a že je uchováváme za vhodných podmínek. Na pomoc nám přijdou zvlášťchladiče vín

Takhle se podává víno

Chladič vín má obvykle minimálně dvě teplotní zóny. Lze je nastavit tak, aby vyhovovaly potřebám různých vín ve vaší sbírce. Bílá a růžová bychom měli ukládat do polic s nižší teplotou, zatímco oddíl s „pokojovou“ teplotou středověké komnaty bude ideální pro červená. I pokud se rozhodnete pro menší model, například WFG 45, jenž se vejde po kuchyňskou desku, můžete nastavit dvě rozmezí teplot a podávat své oblíbené víno při správné teplotě, kdykoli chcete či potřebujete.

Takhle se víno bezpečně a pohodlně uchovává

Jestliže máte poněkud větší zásobu vína, řekněme tucet nebo několik tuctů lahví, stojí též za to zvážit ostatní parametry, jež určují kvalitu a trvanlivost uloženého vína. Pamatujte, že důležitá je nejen teplota, ale též čerstvý, chladný a vlhký vzduch a ochrana před světlem, ostatními aromaty a vibracemi. Chladiče vín se o vše shora uvedené na rozdíl od běžné chladničky postarají. Je to jediné zařízení, které zaručuje přiměřené podmínky ke skladování vína, podobné jako jsou ve vinném sklepě. Je zvlášť důležité, pokud se vaše sbírka vína rozrůstá, nabývá určité hodnoty a doba skladování se počítá ne na měsíce, ale na roky.

Takhle se víno sbírá (pokud nemáte vinný sklep)

Větší chladič vín, například model FZ410W s více zónami, do něhož se vejde až 200 lahví, je spotřebič pro seriózní sběratele vín. Lze je nastavit na jednu stálou teplotu nebo rozdělit do více zón: nejnižší teplota vespod, například 6 °C pro šumivá vína, nejvyšší nahoře, tedy 18 °C pro ty nejušlechtilejší lahve červeného, a prostřední police s průměrnou výslednou teplotou jsou ideální pro bílá, růžová a lehká červená vína. Teplotu prostřední zóny regulujeme pomocí teploměru do police. U tohoto chladiče vín jde pohodlí ruku v ruce s estetikou: tónované sklo s UV filtrem, diskrétní LED osvětlení a dubové police. Bílá vína jsou zvlášť ohrožena slunečním světlem, protože má nepříznivý vliv na jejich barvu. Dubové dřevo, používané na vinné sudy, pohlcuje vibrace a udržuje správou hodnotu vlhkosti. Uhlíkový filtr zajišťuje přiměřenou kvalitu vzduchu. Z vína se při zrání uvolňují sloučeniny, jež procházejí korkem a mohou mít negativní vliv na vína uložená vedle něj, jež tyto sloučeniny vstřebávají svými korky. To je další výhoda chladiče vín: můžete být v klidu, protože své ceněné lahve nemáte uskladněné vedle cibule, klobás nebo uzených ryb a tedy vystavené nežádoucím aromatům. Chladiče vín jsou vybaveny izolovanými kompresory, které se liší od kompresorů chladniček: dokonale tlumí vibrace a doplňuje se topné těleso, které udržuje ideální skladovací podmínky i v případě poklesu teploty okolí. Vaše víno je v bezpečí celé roky, i když o skutečném vinném sklepě si můžete alespoň prozatím nechat jen zdát.

Marcin Zatorski