Furmint – poklad z Maďarska

Furmint je nejvýznamnější domácí odrůdou révy v Maďarsku. Zároveň je jedna z nejznámějších, pravděpodobně díky svému relativně jednoduchému jménu, které se snadno pamatuje – což vzhledem k složitostem maďarštiny není samozřejmé! Odrůda furmint s bílými hrozny sice na vinicích podél Dunaje možná není nejvydatnější, ale rozhodně se považuje za nejušlechtilejší a nejdůležitější, a to do té míry, že ji ve třetí sloce zmiňuje sama maďarská státní hymna!

Mimochodem je to možná jediná státní hymna na světě, ve které se vůbec zpívá o révě. Můžeme tedy konstatovat, že víno též národním pokladem a důležitou součástí maďarské identity, kultury a historie. A ne jen tak ledajaké víno: furmint! Ceněné lahve nejkvalitnějšího dlouhověkého tokajského vína uchovávané ve sklepích mají též značnou hmotnou hodnotu, takže jsou i pokladem v pravém slova smyslu. 

Tekuté zlato z tokajských hor

Když mluvíme o Tokaji, je těžké vyhnout se superlativům, takže i Poláci říkají, že „není vína nad maďarské“. Tokajská vína se skutečně považují za lahůdku. Nepochybně patří mezi nejlepší maďarské alkoholické nápoje a mnoho odborníků tato sladká vína řadí mezi nejlepší na světě. Víno z tokajských hor se těší stálé a nepřerušené oblibě již od 16. století. Rodiště furmintu, oblast, v níž se vyrábějí nejlepší lahve v největším počtu, je zároveň oblastí největší formální a kvalitativní rozmanitosti, pokud jde o tento druh vína. Pochází odtud tři čtvrtiny veškeré sklizně hroznů v Maďarsku. Tokajské si své místo v dějinách vydobylo coby ušlechtilé a dlouhověké dezertní víno, vznikající z hroznů napadených takzvanou „ušlechtilou plísní“. Legendární aszú považují za skvost sběratelé vín po celém světě. Stejně jako zlato je lze bezpečně skladovat desítky let, protože čas nemá zhoubný vliv na jejich kvalitu. Kromě ceněných sladkých vín se v oblasti dnes vyrábějí i suchá vína, i když tato praxe vznikla teprve poměrně nedávno. Možnosti výroby suchého vína z furmintu se vlastně začaly ve velkém objevovat až ve 21. století. Vinaři experimentují s různými styly, stanovišti a sudy a dosahují překvapivých a často vynikajících výsledků. V poslední době probíhají slibné pokusy s výrobou šumivého furmintu, pochopitelně klasickou metodou.

Mimo Tokaj

Přestože tokajské víno se nesporně vyrábí kvůli furmintu, nebo spíš naopak furmint se pěstuje kvůli tokajskému, vyskytuje se tato odrůda i v jiných částech Panonie, převážně v oblastech se sopečnými půdami podobně jako v tokajských horách. Příkladem takové oblasti je okolí jezera Balaton, zejména slavná podoblast Badacsony, kde převažují lehká vína s minerálními příchutěmi. Z nevelké viniční trati Somló na úpatí vyhaslé sopky severně od Balatonu naopak pochází vína s hlubokým silným aromatem. Mnohá z nich mají na bílá vína impozantní archivní potenciál.

Furmint, aneb co vidíš, to dostaneš

I bez hlubšího zkoumání tématu je zřejmé, že furmint je velmi flexibilní odrůda. Je nesmírně citlivá na podmínky pěstování a na stanoviště, jež mají zřetelný dopad na její chuť. Z toho plyne velká rozmanitost jednotlivých vín. Zjevné rozdíly lze pozorovat v rámci stejné oblasti a dokonce i stejné vesnice! Krásným příkladem je vinařství Mád, usilující o titul výrobce nejlepších tokajských vín. Stejně jako v Burgundsku či Piedmontu se tu se sklenkou v ruce můžete učit geologii. Společným jmenovatelem je typická kyselinka a kombinace ovocných a zeleninových aromat s minerální svěžestí. Tento popis však považujte za velmi obecný a počítejte s tím, že vás furmint překvapí a opravdu potěší pokaždé, když otevřete novou láhev.

Marcin Zatorski