ČAS NA SHIRAZ

Možná vás překvapí, že i víno je záležitostí módy. A tím nemyslím oblečení vinaře, ale celosvětové spotřebitelské trendy, jež diktují, který styl vína je aktuálně de rigueur. Pokud jde o červená vína, v módě jsou již nějaký čas plná, intenzívní barvy, zakulacená, avšak nepříliš suchá, s aromaty čokolády a ovoce. Všechny tyto podmínky splňuje shiraz.

Jeho rostoucí obliba má bytelný základ: tato odrůda přesně odpovídá tržním trendům, ale zároveň je i velmi přizpůsobivá, protože ji lze pěstovat i ve velmi horkém podnebí. Vinaři po celém světě od Řecka přes Chile až po Nový Zéland pěstují shiraz v naději na rychlý zisk, ale též kvůli vědomí změny klimatu a nejisté budoucnosti náročnějších odrůd révy. Někteří používají starý francouzský název „syrah“, někteří se drží anglické tradice exoticky znějícího „shiraz“. Bez ohledu na pravopis se k výrobě používá stejných tmavých hroznů.

Příběh tisíce a jedné noci

Historie shirazu je dlouhá a strhující a začíná před dávnými časy. O shirazu se tvrdí, že má kořeny na Blízkém východě a jde o odrůdu starověkou. Jeho orientální původ se zdá potvrzovat i podobnost jeho jména se starobylým Šírázem, bývalým hlavním městem Persie, v současnosti jedním z velkoměst Íránu. Přestože se v této oblasti réva pěstovala, zkoušky DNA toto tvrzení nepotvrdily, takže historky spojující odrůdu shiraz se slavnou svatbou v Káně Galilejské, i když jsou sice krásné, jsou pouhá smyšlenka. Shiraz údajně do jižní Francie dovezli ve středověku křižáci spolu s další kořistí ze Svaté země. Pokud je tohle pravda, mohl by shiraz být překvapivě přínosným vedlejším efektem křížových výprav… Jeho původ v oblasti, kterou staří Řekové nazývali Malá Asie, však zůstává nepotvrzen. Víme však s jistotou, že ve starověku a pravděpodobně i v Galilei se mnohem větší vážnosti těšila bílá vína.

Příběh syrahu

Moderní, evropskou kolíbkou odrůdy shiraz je tedy jih Francie, přesněji údolí řeky Rhôny. Jako u mnoha jiných odrůd révy i v tomto případě Francouzi zavedli určitý vzor, se kterým se srovnává produkce vín na celém světě. V severní části údolí Rhôny s legendárními viničními tratěmi Saint-Joseph, Côte Rôtie nebo Hermitage rostou nejkrásnější, učebnicové hrozny syrahu. Vyrábí se zde velmi elegantní odrůdová vína s ovocnými a kořeněnými aromaty a tlumenou jiskrou. Toto víno nebývá nejlevnější, ale za ty peníze rozhodně stojí. Mezinárodní slávy se v určité době dostalo skvělému vínu Châteauneuf-du-Pape z jižní části údolí Rhôny. Toto slavné papežské víno z oblasti okolo Avignonu je však směsí několika odrůd, mezi kterými mívá syrah proměnlivý podíl. Výše uvedená vína dodnes patří mezi nejproslulejší ve Francii, která má největší množství vysázeného shirazu na světě.

Shiraz story

Nepřekvapí tedy, že Nový svět se snažil tradici shirazu napodobit. Odrůdě syrah se daří nejlépe v Austrálii, protože si dokonale rozumí s horkým podnebím tohoto vzdáleného světadílu. Nejstarší vinice u protinožců byly vysazeny ve 30. letech 19. století a syrah byla v té době první odrůdou v oblasti Upper Hunter Valley. V té době mu nejspíš stále ještě říkali „réva z údolí Rhôny“ nebo dokonce Hermitage na počest vynikajícího francouzského vína. Povšimněte si, že před sto lety se bez mrknutí oka běžně „porušoval autorský zákon“ – tenkrát se v Austrálii a na Krymu vyráběly „originální“ portské a madeira… Takže z australského shirazu se postupně stala nová ikona ve světě vína. Dodnes nejslavnější vína a zatím jediní zástupci na aukcích vína ze země klokanů jsou nejlepší ročníky shirazu: Penfold’s Grange Bin 95 a Henschke Hill of Grace. Kromě Francie a Austrálie se shiraz s dobrými výsledky pěstuje ve většině vinařských zemí včetně Španělska, Jihoafrické republiky a zemí Severní i Jižní Ameriky.

Marcin Zatorski